Veleposlaništvo RS Canberra /Izredni dogodki /COVID - 19 /

Povzetek ukrepov po državah akreditacije glede COVID-19:

Avstralija: Prepoved vstopa velja za vse tujce (z izjemo imetnikov stalnega dovoljenja za prebivanje v AU ter najbližjih družinskih članov AU državljanov in imetnikov stalnega dovoljenja za prebivanje), ki so se v zadnjih 14 dneh nahajali oz tranzitirali čez ozemlje Italije, celinske Kitajske, Irana in Južne Koreje. Od 15.3.2020 se morajo vsi potniki, ki prispejo v AU, ob vstopu samoizolirati za 14 dni. Priporočamo, da potniki spremljajo naslednji povezavi za zadnje informacije glede aktualnih razmer in uvedenih ukrepov: 

https://www.homeaffairs.gov.au/news-media/current-alerts/novel-coronavirus

https://www.health.gov.au/health-topics/novel-coronavirus-2019-ncov
 

Nova Zelandija: Na NZ do 30.3.2020 velja prepoved vstopa za vse tujce (z izjemo imetnikov stalnega dovoljenja za prebivanje na NZ ter najbližjih družinskih članov NZ državljanov in imetnikov stalnega dovoljenja za prebivanje), ki so se v zadnjih 14 dneh nahajali oz. tranzitirali čez ozemlje celinske Kitajske in Irana. Prepoved vstopa velja tudi za vse potnike in posadko križarke Diamond Princess, in sicer za 14 dni po izkracanju. Potniki iz vseh ostalih držav, z izjemo pacifiških otokov brez potrjenih primerov, se morajo ob vstopu prijaviti na posebni številki in samoizolirati za 14 dni. Priporočamo, da potniki spremljajo naslednjo povezavo za zadnje informacije glede aktualnih razmer in uvedenih ukrepov: 

https://www.immigration.govt.nz/about-us/media-centre/news-notifications/coronavirus-update-inz-response  

Indonezija: Velja prepoved vstopa za vse tujce, ki so se v zadnjih 14 dneh nahajali oz tranzitirali čez ozemlje celinske Kitajske. Z 8.3.2020 so se ti ukrepi razširili na Iran (province Teheran, Qom in Gilan), Italijo (Lombardija, Veneto, Emilia Romagna, Marche in Piedmont) in Južno Korejo (mesto Daegu in provinca Gyeongsangbuk-do). Potniki iz ostalih regij Irana, Italije in Južne Koreje morajo ob vstopu v Indonezijo predložiti veljavno zdravniško potrdilo (da je potnik sposoben potovati in nima dihalnih bolezni), ki mora biti v angleščini in izdano vsaj 7 dni pred odhodom. Z 20.3.2020 bo uveljavljena splošna prepoved za vse potnike, ki so se v zadnjih 14 dneh nahajali na območjih Kitajske, Irana, Italije, Vatikana, Južne Koreje, Španije, Francije, Nemčije, Švice in UK. Z 20.3.2020 Indonezija ukinja brezvizumsko obveznost in visa-on-arrival za kratkoročne obiske do 30 dni. Vsi tujci, ki bodo želeli vstopiti v Indonezijo, si bodo morali urediti vizo na indonezijskih diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini, pri čemer morajo priložiti zdravniško potrdilo iz domače države.

Uradne informacije indonezijskih oblasti o potovalnih restrikcijah so na voljo na naslednji povezavi: https://www.imigrasi.go.id/

Malezija: Od 18.3.2020 je v veljavi popolno zaprtje države. Prepovedana so potovanja v državo in iz nje. Potniki preko letališča v Kuala Lumpurju lahko samo tranzitirajo (z izjemo, ko gre za vrnitve Malezijcev v domovino). Uradne informacije malezijskih oblasti v zvezi s korona virusom so na voljo na naslednji povezavi:

http://www.moh.gov.my/index.php/pages/view/2019-ncov-wuhan