Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
30.04.2019  

OTVORITEV ČEBELNJAKA NA SLOVENSKEM VELEPOSLANIŠTVU

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije je organiziralo posebno slovesnost, s katero je obeležilo predajo svojemu namenu slovenski čebelnjak, ki je bil za potrebe Veleposlaništva narejen v Sloveniji. Slovesnosti so se udeležili predstavniki lokalnih oblasti, avstralske državne in lokalne čebelarske skupnosti, slovenske skupnosti ter diplomatskega zbora.

Veleposlanik Jurij Rifelj je v nagovoru prisotnim na kratko orisal zgodovinski razvoj slovenskega čebelarstva in njegov pomen za razvoj čebelarstva na globalni ravni. Ravno tako je poudaril vlogo čebelarstva kot integralnega dela slovenske kulturne tradicije in kmetovanja.

Otvoritev čebelnjaka je v krajšem nagovoru pozdravil minister za okolje v vladi Ozemlja avstralskega glavnega mesta (ACT) Mick Gentleman. Zbrane je nagovoril tudi slovenski čebelar iz Avstralije Ray Plibersek, ki je prisotnim prenesel pozdravno sporočilo avstralske parlamentarke slovenskega rodu Tanye Plibersek. Lokalni čebelar in strokovnjak s področja čebelarstva Cormac Farrell je navzočim predstavil čebelnjak, zasnovan na inovacijah slovenskih čebelarjev.

Vsak udeleženec slovesnosti je ob koncu slovesnosti prejel tudi manjši kozarec medu, ki je bil pridelan na Veleposlaništvu.