Veleposlaništvo RS Canberra /Novice /
25.02.2019  

Podpora kandidatom za poslanca ali poslanko v Evropski parlament

V Uradnem listu Republike Slovenije št. 10 z dne 15. 2. 2019 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 25. februar 2019, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 26. maj 2019.

25. 4. 2019 je zadnji dan, ko imajo volivci, ki se bodo v času izvedbe volitev začasno nahajali v tujini (zdomci), možnost Državni volilni komisiji posredovati obvestilo, da želijo glasovati po pošti iz tujine ali na DKP z odprtim voliščem


Podpora kandidatom za poslanca ali poslanko v Evropski parlament: Z dnevom začetka izvajanja volilnih opravil, to je s 25. februarjem 2019, lahko volivci že oddajo podporo kandidatom za poslance v Evropski parlament, le te se bodo zbirale do 26. aprila 2019. V Uradnem listu RS št. 7/2019 z dne 1.2.2019 je bilo objavljeno Navodilo o obrazcih za dajanje podpore v postopku kandidiranja na volitvah poslancev in poslank iz Republike Slovenije v Evropski parlament, skupaj z obrazci podpore (posredujemo jih v prilogi, objavljeni pa so tudi na spletni strani Državne volilne komisije. Podporo kandidatu lahko dajo tudi volivci, ki se med potekom roka za zbiranje podpor stalno ali začasno nahajajo v tujini, če svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije v tujini.


Volivec izpolni prvi del obrazca in se lastnoročno podpiše pred uradno osebo diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije.


Uradna oseba preveri volivčevo identiteto na podlagi vpogleda v osebni dokument in podpis potrdi z lastnoročnim podpisom in žigom diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije, pod datumom in podpisom volivca.


Volivec tako izpolnjen obrazec podpore pošlje kandidatu ali njegovemu predstavniku, ki poskrbi, da se podana podpora pošlje pristojnemu organu (upravni enoti) za vodenje evidence volilne pravice, zaradi vpisa podpore v računalniško evidenco.

OBRAZEC PODPORE